tisdag 10 april 2012

Habibi Revolt? Vad händer med den arabiska våren?


Habibi Revolt? - vad händer med den arabiska våren?

Festival den 5-6 maj I Jordbro Nya Kulturhus (f d Jordbromalmsskolan)
Preliminärt program redovisas här. Följ utvecklingen på vår hemsida.
Festival pass, 100 kr, finns snart att köpa på vår hemsida.

Lördag 5 maj

11.30-14.00
Egyptisk dans och slagverksworkshop med Annika Koskinen och Aleksander Dybowski.

Egyptisk dans kan alla träna, så workshopen är öppen för alla åldrar. Vi kommer att prova olika rörelser och danskombinationer som är vanliga i den egyptiska folkdansen, bland annat får du prova att dansa egyptisk käppdans!
Workshopen i arabiskt slagverk kommer att innehålla grundteknik på Egyptisk tabla samt genomgång av de vanligaste Egyptiska dansrytmerna.

14.15-16.00
Filmvisning: "Zero Silence", dokumentärfilm som följer bloggare innan, under och efter den arabiska våren.


”Vi är mitt uppe i en nätverks revolution. Vem som helst med tillgång till internet har potentiell politisk makt och kan starta en revolution, eller åtminstone hjälpa till att underlätta en. Vi såg detta i den arabiska världen 2011. Men kommer detta maktskifte skapa en ny världsordning eller kommer tillgången till information vara kvar i de hårt kontrollerande händerna på ett fåtal? Vilken typ av framtida styre vill revolutionärerna ha? Hur stor är chansen att de som startade revolutionen kommer att hamna i ledande positioner i sina länder till slut? Hur kommer revolutionerna att påverka kvinnors och minoriteters rättigheter? Det är några av de frågor som undersöks i dokumentärfilmen Zero Silence.”

Trailer:

16.15-17.15 
Seminarium:  ”Den arabiska våren,” vad hände sen?, Vilka utmaningar står dessa länder inför idag? Panel med inbjudna gäster diskuterar och debatterar.

17.30-19.00     
Filmvisning: "Tahrir 2011, the good the bad and the politician", dokumentärfilm ifrån Egypten.
Stark skildring av revolutionen i Egypten som ägde rum förra uppdelad i tre delar av den blodiga protesten. Först och främst folket som startade revolutionen, som tar sig till Tahrir-torget och slåss för frihet, men även polisstyrkorna som slits mellan order och vilja.. Och så den sista parten, Hosni Mubarak – ledaren som vägrar förstå att det är över. Tahrir 2011 har vunnit pris som bästa dokumentär på filmfestivalen i Beirut och Oslo, samt bästa producent på filmfestivalen i Abu Ddhabi 2011
 
Trailer: klicka här

19.00-23.00    
Fest ”Habibi Haffla”, dj, uppträdanden, dans, mat mm.

Söndag 6 maj

12.00-12.45      
Saalams vänner presenterar sitt arbete kring den arabiska våren.

13.00-14.15      
Filmvisning: "Diaries" (53 min), dokumentärfilm som skildrar unga kvinnor på Gaza remsan. Samtal med regissör via Skype efter visning.

May Odeh reste till Gaza och dokumenterade på plats den dubbla belägring som Gazas kvinnor lever under. Dels måste de hantera den israeliska blockaden som gravt komplicerar det dagliga livet. Samtidigt begränsas deras liv avsevärt av de palestinska Hamasanhängarnas konservativa värderingar som vuxit sig starka i det isolerade samhället. De unga tjejerna i filmen, som alla är politiskt aktiva skribenter, filmare eller     journalister, tar stora risker genom enkla saker som att umgås med killar eller att välja att inte bära huvudduk.
May Odeh är en ung palestinsk kvinna som går en utbildning på filmskola i Norge.

14.30-15.15     
Samtal kring det arabiska skriftspråket och exempel visas på olika skrifter och arabisk poesi?

15.30-17.30      
Filmvisning + samtal: "Asmaa", spelfilm ifrån Egypten.

Asmaa (Hend Sabry från Yacoubians hus och The Aquarium) är hiv-positiv men har lyckats dölja det för sin omgivning inte ens hennes egen dotter vet hur det är fatt. Detta gripande och välspelade drama tar upp ett brännbart ämne med uttalat syfte att skapa förändring i det egyptiska samhället. Filmen visades under Göteborgs filmfestival och regissören Amr Salama har fått pris som bästa regissör vid filmfestivalen i Abu Dabi 2011
Trailer:

17.45-19.45      
Seminarium: På vilka sätt angår den arabiska våren oss här i Stockholm, Haninge, Jordbro. Ifrah Hassan och Sofie Karlqvist presenterar.

Habibi Revolt? håller öppet till 21.00 med mingel, eftersnack i caféet.

Utöver programmet kommer det att finnas ett orientaliskt kafé med lätta maträtter och fika, bokbord mm.

Arrangör: Jordbro VärldsOrkester