torsdag 6 september 2012

Den lekfulla kommunen

Läste en insändare i lokalblaskan för ett par dagar sedan. Det var oppositionsrådet Robert Noord (s) som ville se krafttag för att locka avancerade företag och högre utbildningar till Haninge. 

Kunde inte låta bli att skicka in ett svar. Så här blev det.
/Narög


Den lekfulla kommunen

Vet ni vad som kanske mer än någonting annat gjorde oss till människor? Jo, det var vår förmåga till lek.

I Mitt i Haninge den 4 september skrev oppositionsrådet Robert Noord (S) en insändare där han efterlyste större ansträngningar för att locka hit avancerade företag och högre utbildningar. Förmodligen slår han in öppna dörrar hos den politiska majoriteten i kommunen. Alla håller med! Men hur lockar man då hit den där kreativiteten som alla trånar efter?

En förutsättning för kreativitet är förmågan att bryta mot regler, normer och invanda världsbilder och tankesystem. Ibland förväxlas kreativitet med att det händer en massa grejer. Då är det ofta fråga om produktivitet. Men att rulla på i samma hjulspår, om än i högre takt, är alltså inte samma sak som att vara innovativ och kreativ.

Människor, organisationer och företag som har ambitionen att verka och tänka utanför den endimensionella ramen behöver omges av en stimulerande miljö för att kunna vara kreativa och innovativa. Så nu återkommer vi till leken.

Slutsatsen är alltså att kommunen måste satsa mycket mer på det lekfulla, det vill säga kulturen. Då frammanas en känsla av något ofärdigt, modigt, spännande. En spricka i den endimensionella muren. Det är sånt som lockar hit den verksamhet som styrs och leds av den ”kreativa klassen” i dagens samhälle.

Så varför inte en ny slogan för kommunen: ”Haninge – den lekfulla kommunen”. Och så följer vi upp med en chocksatsning på kulturen!