måndag 30 januari 2012

Gäsp! Konferens om civilsamhället och kulturinstitutionerna


Så har jag varit på en konferens om civilsamhället och kulturinstitutionerna. Kulturrådet överlämnade visst sitt uppdrag till kulturministern som var där. Kan inte låta bli att förundras över den kompakta homogeniteten i svenskt kulturliv. Alla är likadana. Jag med! 


Sen undrar man hur det går att överlämna en rapport om civilsamhället utan att nämna begreppets moderna politiskt filosofiska hemvist. Ett makt & konfliktbegrepp som beskriver kampen om hegemoni i samhället - tolkningsföreträdet. Allt det vi kallar sunt förnuft när vi är riktigt bakom flötet! Nä, Kulturrådet har gjort ett dåligt jobb helt enkeltDe bidrar till att göra begreppet civilsamhälle till ett meningslöst icke-begrepp. Det tycks råda kamp om tolkningsföreträdet kring vad civilsamhället är!


När vi i Jordbro VärldsOrkester säger att vi är en del av det civila samhället då menar vi inte bara att vi är en förening. Vi menar att vi har en uppgift i att utgöra en motpart till den offentliga makten. Att vi skriver egna dagordningar. Etablerar alternativa världsbilder. Så måste en vital demokrati funka!


/Narög